Încearcă să muți o plantă când e mică..dintr-un ghiveci în altul…e ușor, nici nu simte schimbarea și în 99% din cazuri mutarea dă roade. Tocmai de aceea faci procedura asta când planta e încă mică..sau o pui direct într-un ghiveci mare în care poate crește în voie. Dar încearcă să faci același lucru cu un copac..crescut strâmb, neîndreptat cum trebuie și cu rădăcini adânc înfipte…sau mai grav : taie toți copacii din jurul lui, construiește blocuri, otrăvește pământul cu betoane și ia-i lumina..oare va crește sănătos în continuare?

copac1

Dacă vrei totuși să îl ajuți, nu ai cum să mai replantezi ce ai tăiat…dar măcar în ultimul moment de luciditate oprește-te din construit blocuri, din turnat beton, din făcut umbră acelui copac..lasă-l acolo unde e și cum e.

Cam despre asta e și în viață…îi oferi unui om mai multe sau mai puține, ai grijă sau nu de el, dar când îl lași, lasă-l..nu îl distruge, nu otrăvi, nu strica, nu tăia..lasă și atât, pleacă. Oricum rădăcinile sunt putrezite…dar lasă-i cele mai bune condiții să se vindece…măcar atât ești dator să faci…chiar dacă de-a lungul timpului ai mai rupt din crengi, a mai plouat peste omul tău…dar asta e…cum ar spune tata : “Dacă nu poți să ajuți, măcar nu încurca”. Ce dorești să vezi peste ani în omul tău? Un copac înflorit și plin de fructe sau unul uscat, căzut pe o parte și aproape mort? Hai să nu facem umbră degeaba pe Pământ.

copac3

Advertisements